Lilek v olivovém oleji a bylinkách
4 porce, 40 minut
- lilek 2 kusy
- olej olivový 2 decilitry (panenský)
- bylinky 1 hrst (tymián, rozmarýn, bazalka)
- pepř (čerstvě drcený)
- sůl
Lilky nakrájíme na plátky silné půl centimetru. Osolíme je z obou stran a necháme zvlhnout sůl vytáhne z lilku trpkou tekutinu asi 10–15 minut.
Lilky osušíme a opečeme na grilu z obou stran. V oleji rozmixujeme bylinky a pepř. Na dno nádoby nalijeme trochu marinády přidáme lilek, zalijeme a přidáme další vrstvu, dokud nespotřebujeme všechny plátky lilku.
Zalijeme zbytky marinády a uložíme v chladu do druhého dne. Podáváme s čerstvou bagetou nebo ciabattou.
Řecký salát
- 4 velká rajčata – asi 700 g
- 1 velká okurka
- 2 červené cibule
- 1 salát
- 100 g oliv černých (bez pecek)
- 225 g fety
Na dressing:
- 125 ml olivového oleje (ale může být i méně)
- 50 ml citrónové šťávy
- 3 lžíce posekaného čerstvého koriandru
- špetka cukru
- sůl, černý pepř
Nakrájíme rajčata a okurku na kostičky. Cibule nakrájíme najemno, a natrháme omytý salát. Smícháme ingredience na dressing. Všechny ingredience na salát dáme do mísy, přidáme na půlky nakrájené olivy a zamícháme. Do zamíchaného salátu nalijeme dressing a promícháme. Fetu nadrobenou nebo nakrájenou na kostky dáváme až na hotové porce salátu.
Vepřové souvlaki
4 porce, 40 minut + čas na marinování
- 700 g vepřové krkovice bez kosti
- 2 stroužky česneku, drcené
- 2 lžičky mořské soli
- 4 lžíce olivového oleje
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 bio citronu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- chléb pita k podávání
Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek a sůl podrťte v hmoždíři (nebo použijte mixér), aby vznikla česneková pasta. Prošlehejte olej, citronovou šťávu, kůru, kopr a rozmixovaný česnek. Přidejte maso a marinádu do něj lehce vmasírujte. Přikryjte a nechte aspoň 2 hodiny marinovat v lednici, nejlépe však přes noc. Pokud se chystáte použít dřevěné špejle, namočte je také předem do vody.
Maso vyndejte z chladničky 30 minut před tím, než ho začnete opékat. Napíchejte ho na špejle nebo jehly a rozpalte gril anebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Špízy opékejte 2–3 minuty z každé strany a při tom je potírejte zbylou marinádou. Pak zlehka na pánvi opečte chléb pita. Špízy podávejte s řeckým salátem a s tzatziki s chlebem pita.
Domácí pesta
Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho, nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata, koriandr nebo meduňku. Hotové pesto skladujte v uzavíratelné skleněné nádobě v lednici. Tam vám vydrží asi týden, ale i měsíc. Nezapomeňte ale na to, že to platí pro skleněné nádoby, které musí být čisté a suché. Ještě před uzavřením pak zalijte pesto slabou vrstvou olivového oleje, díky kterému zůstane déle čerstvé. Můžete ho ale také zmrazit. V tomto případě použijte plastové misky a před vložením do mrazáku nepolévejte olejem.
Pesto ze sušených rajčat – budete potřebovat hrnek sušených rajčat, 1/3 hrnku piniových oříšků, 2 stroužky česneku, 1/3 hrnku strouhaného parmezánu, ½ hrnku extra panenského olivového oleje. Všechny ingredience rozmixujete do hladka, na závěr přilejte postupně olej, promíchejte a opět přilijte trochu oleje, až získáte hladkou pastu. V lednici vám vydrží až týden.
Meduňkové pesto – budete potřebovat 50 ml olivového oleje, česnek podle chuti a hrst nasekaných lístků meduňky. Rozmixujte a máte hotovo. Můžete do něj přidat třeba slunečnicová semínka, sekané oříšky nebo další bylinky.
Pesto s medvědím česnekem – velký svazek medvědího česneku umyjte. Rozmixujte listy s hrstí piniových neb kešu oříšky za postupného přidávání 3-4 lžic oleje. Poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán 30 g a dochuťte lehce solí.
Špenátové pesto – oloupejte si 1 stroužek česneku, 45 g piniových oříšky nebo loupaných mandlí mixérem rozsekejte najemno a nastrouhejte na jemné straně struhadla sýr – 80 g parmazánu. Do úzké nádoby (nejlépe té, která je součástí tyčového mixéru) dejte polovinu omytých špenátových listů, zalijte je 50 g oleje a pomocí tyčového mixéru je rozmixujte na kaši. To samé udělejte s druhou polovinou omytých špenátových listů a 50 g olivového oleje. Špenátovou kaši dejte do mísy, přimíchejte rozdrcené oříšky, nastrouhaný sýr a utřený nebo prolisovaný česnek a přilijte zbývajících 50 g oleje. Vše důkladně promíchejte a podle chuti dosolte.
Nakládaný sýr
- 500 g sýra feta
- černé olivy
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka rozmarýnu
- dvě snítky tymiánu
- 3 ks červených chilli papriček
- olivový olej
Sýr nakrájejte na pravidelné kostky, česnek na plátky. Naskládejte do zavařovací sklenice a proložte olivami, bylinkami a chilli papričkami. Zalijte olivovým olejem a uzavřete. Nechte odležet v lednici minimálně dva dny.
Nakládaná zelenina
- 1 kg zeleniny (sušená rajčata, baklažány, cuketa, paprika)
- 500 ml olivového oleje
- 1 lžíce soli
- koření
Zeleninu omyjeme a očistíme, nakrájíme a krátce podusíme. Navrstvíme do sklenic s kořením nebo bylinkami, zalijeme olejem ohřátým na 75 °C, aby byla vše zcela ponořené. Obsah sklenice důkladně přitiskneme lžící ke dnu, aby vystoupaly všechny vzduchové bubliny a sklenice byly po uzavření vzduchotěsné. Koření můžeme obměňovat: k houbám se hodí kuličky pepře, ale i tymián a citronová kůra. Rajčata okořeníme bazalkou či mátou, rozmarýnem nebo třeba chilli; baklažány výborně doplní česnek a citron.
Nakládané houby
- 500 g hub
- 1 stroužek česneku
- 200 ml olivového oleje
- 30 ml bílého hroznového octu
- rozmarýn, tymián, sůl, pepř, chilli papričky
V nepřilnavé pánvi osmažte houby dohněda. Přidejte chilli papričky, česnek a bylinky. Přilijte ocet a vařte, dokud se neodpaří. Směs osolte a opepřete, přeneste do čisté sklenice. Zalijte olivovým olejem tak, aby houby byly zcela ponořeny. Sklenici uzavřete a skladujte na temném místě mimo sluneční světlo nebo v ledničce.