Jak vlastně vypadá středomořská kuchyně? Podívejte se na hlavní charakteristiky:
- množství rostlinných potravin (ovoce, zelenina, chleba, jiné formy obilovin, brambory, fazole, ořechy a semena);
- minimálně zpracované, sezónně čerstvé a místně pěstované potraviny;
- čerstvé ovoce jako typický denní dezert se sladkostmi obsahujícími koncentrované cukry nebo med konzumované několikrát týdně;
- olivový olej jako hlavní zdroj tuku;
- mléčné výrobky (zejména sýr a jogurt), které jsou denně spotřebovány v malých až středních množstvích;
- ryby a drůbež konzumované v nízkých až středních množstvích;
- týdenní konzumace maximálně čtyř vajec;
- červené maso konzumované v malých množstvích;
- víno spotřebované v nízkých až středních množstvích, obvykle s jídlem.
Olivový olej je dobrým zdrojem vitamínu E a je bohatý na mono-nenasycené tuky. Extra panenský olivový olej má nejvyšší obsah těchto zdravých živin a nejlepší chuť. Proto je označován za krále olejů. Vzhledem k tomu, že olivový olej má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, je vhodné zařadit jej do svého jídelníčku. Obsahuje 97 % triglyceridů a volných mastných kyselin, dále pak vitamín E nebo beta karoteny, které mají silnou antioxidační schopnost. Extra panenský olivový olej lze použít jak ve studené, tak teplé kuchyni, je možné na něm smažit. Jeho využití je skutečně všestranné, posuďte sami:
- dochucování předkrmů těsně před servírováním
- lze výborně kombinovat s balzamikovým octem v zeleninových salátech
- výborně chutná nakapaný na plátek čerstvého bílého chleba
- nebo jako součást domácí majonézy
- základ marinád
- dochucování polévek před servírováním
- usmažte si na něm řízek, bude náramně křehký
Ochucené oleje
Citronový olivový olej
- citron 5 kusů (bio)
- olej olivový 0,5 l
Citrony vydrhněte kartáčkem, osušte a nechte aspoň 30 minut uschnout na prkénku. Pak oloupejte kůru – může obsahovat i bílou část, nesmí na ní být ale žádná dužina. Do oleje se totiž nesmí dostat vlhkost, jinak se zkazí. Kůru naskládejte do vymyté a vysušené sklenice a zalijte olejem. Uzavřete, uložte do chladu a temna a nechte 2 týdny odležet. Pak olej přefiltrujte a přelijte do tmavé lahve.
Chilli olej
- ¾ hrnku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce sušených chilli papriček
V hrnci na mírném plamenu smíchejte chilli papričky a olivový olej. Duste asi 20 minut, aby se směs ohřála. Vyjměte papričky a nalijte olej do tmavé sklenice. Skladujte v chladu po dobu dvou týdnů
Česnekový olej
- 2 stroužky česneku
- 0,5 l panenského oleje
Olej s česnekem a limetou
- 3 řezy limety
- 2 stroužky česneku
- 1 l panenského olivového oleje
Všechny ingredience dáme do skleněné láhve. Láhev uzavřeme a necháme několik měsíců louhovat na tmavém místě.
Feferonkový olej
- 1 feferonka
- 1 lžička celého pepře
- 0,5 l panenského olivového oleje
Hodí se do zeleninových polévek.
Bylinkové oleje
Čerstvé bylinky je vhodné umýt, osušit a nechat důkladně oschnout, někdy až zavadnout, aby rostlina obsahovala co nejméně vody. Obecná receptura bylinkových olejů obvykle vyžaduje půl litru oleje na 4 lžíce bylinek. U čerstvých bylinek je to jeden díl bylin v gramech na tři díly oleje v mililitrech. U sušených bylinek je poměr jednoho dílu bylin v gramech na pět dílů oleje v mililitrech.
Bylinky vložíme do skleněné láhve, zalijeme olejem a necháme 3 týdny louhovat na teplém místě, nejlépe pokojové teplotě. Denně protřepeme. Olej můžeme přecedit. Pokud ponecháme bylinky v oleji, měly by být vždy ponořeny celé v oleji. Olej následně uchováváme na chladném a tmavém místě. Místo bylinek můžeme použít koření. Trvanlivost takovýchto olejů se udává zhruba půl roku při správném skladování.
Bylinkový olej
- ¾ hrnku extra panenského olivového oleje
- svazek míchaných bylinek (rozmarýn, šalvěj, tymián), ideálně čerstvé
Omyjte a osušte bylinky. V hrnci na mírném plameni smíchejte bylinky a olivový olej. Duste asi dvacet minut, aby se směs ohřála. Vyjměte bylinky a přelijte olej do tmavé láhve. Skladujte asi 14 dní.
Rozmarýnový olej
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 2 lžičky černého pepře
- 0,5 l panenského olivového oleje
Rozmarýnový – oreganový olej
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 větvičky oregana
- 0,5 l panenského oleje
Skořicový olej
- 3 kousky celé skořice
- 1 l panenského olivového oleje
Skořicový olej s bobkovým listem
- 3-4 bobkové listy
- 1 skořice
- kůra z 1 bio pomeranče
- 0,5 l panenského olivového oleje.
Skořicový olej s bobkovým listem a hřebíčkem
- 4 bobkové listy
- 1 lžička hřebíčku
- 2 skořice
- 1 l panenského olivového oleje
Bazalkový olej
- 2 větvičky bazalky, popř. 0,5 hrnku lístků
- 2 stroužky česneku
- 1 l panenského olivového oleje