Olivové pokušení - Recepty pro zdraví a krásu

V této části naleznete recepty pro přípravu pečujících přípravků o tělo, jejichž základem nebo součástí je extra panenský olivový olej.

Třezalkový olej – 80 g květu třezalky, 250 ml olivového oleje. Květy třezalky nasypeme do láhve, zalijeme olejem, uzavřeme. Necháme stát pět dní na slunci a každý den protřepeme. Necháme směs stát pět týdnů a poté scedíme do tmavé lahvičky.

Tip: Třezalkový olej je výborný na bolavé svaly a na masírování spánků při bolestech hlavy. Třezalka se sbírá okolo sv. Jana.

Heřmánkový olej – naplňte láhev sušenými heřmánkovými květy, zalijte olivovým olejem, aby květy byly zcela ponořeny. Láhev uzavřete a nechte stát na slunci zhruba jeden měsíc. Poté sceďte do tmavé skleničky.

Tip: Heřmánkový olej pomáhá na únavu v nohou, loupání v kostech, neuralgické bolesti.

Levandulový olej – olivový olej zahřejeme a vsypeme do něj nasekané květy levandule. Směs uzavřeme v nádobě a za občasného promíchání (protřepání) ji necháme stát na tmavém místě asi 6 týdnů. Přecedíme do tmavé lahvičky.

Tip: Levandulový olej dobře slouží na namožené svaly, otoky kůže, hojí i drobné otevřené rány, má protizánětlivé účinky.

Olej z měsíčku lékařského – květy měsíčku lékařského, olivový olej. Květy měsíčku vložíme do sklenice a zalijeme olivovým olejem tak, aby hladina byla jeden až dva centimetry nad květy. Skleničku uzavřeme a necháme 14 dní na slunci, občas protřepeme. Přecedíme a vymačkáme do tmavé lahvičky.

Tip: Měsíčkový olej honí rány, záněty a jizvy, při kašli se jím masíruje hrudník, u malých dětí dobře hojí opruzeniny.

Olivové mýdlo – 500 g olivového oleje, 300 g kokosového oleje, 200 g palmového oleje, 380 g destilované vody, 143 g hydroxidu sodného, 1 ml extraktu z grepového jádra (konzervant). Oleje rozpustíme, přidáme grepový extrakt. Připravíme vodní lázni smícháním vody a hydroxidu (vždy sypat hydroxid do vody). Obě složky smícháme při teplotě asi 30 °C a mícháme, dokud se nevytvoří mýdlová hmota, kterou nalijeme do mýdlových forem a necháme asi 24 hodin tuhnout v pokojové teplotě. Potom necháme asi jeden měsíc zrát.

soap-4017608_640

Olivový krém –  dvě lžíce bambuckého másla, lžíce olivového oleje, lžíce kokosového oleje. Na mírném ohni rozpusťte společně tuky a poté je nechte ztuhnout v lednici či mrazáku. Ztuhlou hmotu následně šlehejte do zhoustnutí a zbělání (mixerem cca minutu). Směsí naplňte připravenou nádobu.

Tip: Množství vystačí na cca 100 ml krému. Lze přidat několik kapek vitamínu E, případně esenciální vonné oleje. Přidáním rostlinného vosku prodloužíte trvanlivost.

Mast na popáleniny – půl šálku olivového oleje, dvě a půl lžíce včelího vosku, 30 g sušené levandule, 30 g sušeného květu měsíčku, 1 lžíce medu. Olej a bylinky vaříme ve vodní lázni na mírném ohni asi 30 minut. Vyjmeme bylinky, do oleje přidáme vosk a znovu zahříváme. Mícháme do rozpuštění. Horkou směs přelijeme do skleniček a necháme vychladnout.

Tip: tuto mast lze použít jak na drobné popáleniny, tak pokožku podrážděnou sluncem po opalování.

Léčivá mast – půl šálku olivového oleje, květy měsíčku, listy jitrocele, 2 lžíce včelího vosku, 20 kapek levandulového esenciálního oleje. Olej s bylinkami a voskem rozpustíme ve vodní lázni. Poté sundáme z vodní lázně a přidáme esenciální olej. Přelijeme do skleniček a necháme vychladnout. Uzavřeme po vychladnutí.

Tip: připravit lze přímo i bylinkový olej. Půl šálku suchých jitrocelových listů a šálek sušeného květu měsíčku zalijeme jedním a půl šálkem olivového oleje. Vložíme do sklenice a ve vodní lázni zvolna vaříme 3-4 hodiny. Poté necháme odležet asi dva dny v chladu a stínu. Bylinky scedíme.