Olivové pokušení - Použití olivového oleje

Olivový olej lze využívat mnoha způsoby. Mimo jeho základní použití v kuchyni má skvělé využití také v kosmetice a péči o zdraví. Proč byste tedy měli používat olivový olej také k péči o tělo?

Hydratuje pokožku – vitamín E obsažený v olivovém oleji chrání pokožku před vnějšími faktory, jako jsou sluneční paprsky nebo vítr. Lehká struktura oleje vyhovuje navíc všem typům pleti.

Tip: Po osprchování nechte pokožku trochu vlhkou a vmasírujte do ní olivový olej. Nechte působit asi 15 minut a poté umyjte vlažnou vodou. Máte-li suchou pokožku, aplikujte na ní olivový olej před spaním a nechte jej působit přes noc. Ráno ho můžete odstranit omytím teplou vodou.

Zlepšuje zdraví kůže – Vitamín E dále zlepšuje zdraví kůže ošetřením možných zánětů, akné a chrání kůži před vážnými onemocněními, jako je psoriáza a rakovina kůže.

Tip: 1/3 šálku jogurtu, ¼ šálku medu a 2 lžičky olivového oleje – složky důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hustého roztoku. Aplikujte na obličej a nechte působit asi 20 minut. Omyjte obličej vlažnou vodou. Opakujte zhruba jednou týdně.

Pomáhá odstranit make-up – olivový olej je přírodní a relativně levná alternativa k přípravkům k ošetření pleti. Je vhodný zejména pro citlivou pokožku, která trpí na puchýřky nebo vyrážky. 

olive-5079521_640

Zpomaluje stárnutí pleti – jak tělo stárne, kůže se začne prohlubovat a rozvíjet vrásky. Tyto známky stárnutí lze oddálit s pomocí olivového oleje.

Tip: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, špetka mořské soli. Masírujte tvář několika kapkami olivového oleje. Smíchejte zbývající olej s mořskou solí, přidejte citronovou šťávu a směs aplikujte na oblasti pokožky, které jsou suché, drsné a šupinaté.

Péče o rty – olivový olej může také zvláčnit a ozdravit rty.

Tip: drcený hnědý cukr, několik kapek olivového oleje, kapka citronové šťávy. Smíchejte přísady a otřete rty pět minut před spaním. Olivový olej pomůže vyhladit popraskané rty.

Léčí popraskané paty – olivový olej pomáhá zvláčnět také popraskané paty. Omyjte paty horkou citronovou vodou a vmasírujte do nich olivový olej. Navlečte si ponožky, abyste zvýšili účinek.

Udržuje vlasy zdravé – vitamín E pomáhá bojovat proti vypadávání vlasů. Ideální je kombinovat olivový olej s dalšími přísadami, jako je med pro růst vlasů a žloutek pro jejich výživu.

Tip: 1/2 šálku olivového oleje, 2 polévkové lžíce medu, vaječný žloutek. Směs důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladkou pastu. Aplikujte ji na vlasy a nechte 20 minut působit. Umyjte vlažnou vodou a pokračujte s kondicionérem.

Léčí vlasy před použitím šamponu – masáž olivovým olejem před mytím vlasů dává vlasům vyšší lesk a sílu. Olej hydratuje vlasy a snižuje podráždění pokožky hlavy.

Tip: Zahřejte šálek olivového oleje a naneste ho velkoryse na vlasy – zejména na pokožku hlavy a konečky vlasů. Nechte 20 minut působit a umyjte vlažnou vodou.

Zlepšuje vzhled nehtů – olivový olej může zlepšit vzhled nehtů postižených různými onemocněními, působí proti jejich lámavosti.

Tip: Ponořte vatový tampon do olivového oleje, natřete ho na nehty, nechte působit 30 minut a opláchněte.