Olivové pokušení - Přednosti olivového oleje

Olivový olej má řadu vlastností, které z něj dělají skutečně výjimečnou potravinu. Zdravotní přínosy byly uznány už antickými lékaři jako Hippocrates, Galen či Diocles. Extra panenský olivový olej přispívá zejména k významné nutriční hodnotě pro lidské zdraví. Vzhledem k tomu, že rafinované olivové oleje se zpracovávají při vysokých teplotách, které ničí antioxidanty a mají tím pádem velmi málo vitaminů, doporučuje se používat pouze extra panenské olivové oleje.

olives-5475911_640

Snížení hladiny cholesterolu – extra panenský olivový olej je velmi výživný. Vědci z USA zjistili, že přestože lidé ze Středomoří konzumují ve svém jídelníčku obdobné množství tuku jako Američané, daleko méně trpí srdečními onemocněními. Rozdíl je připsán ke spotřebě extra panenského olivového oleje, který je převážně mononenasycený. Strava bohatá na extra panenský olivový olej snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu a stimuluje zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu.

Revmatoidní artritida – přidání olivového oleje do jídelníčku může chránit před revmatoidní artritidou. Řecká studie prokázala, že lidé, kteří měli nejnižší celoživotní spotřebu extra panenského olivového oleje, měli dvaapůlkrát větší pravděpodobnost rozvoje revmatoidní artritidy než lidé s nejvyšší spotřebou.

Obsah antioxidantů – mezi hlavní složky extra panenského olivového oleje patří antioxidanty. Olivový olej poskytuje betakaroten (provitamín A) a tokoferol (vitamín E), které ovlivňují kyseliny produkované v gastrointestinálním traktu. Extra panenský olivový olej obsahuje 88 % svého vitamínu E ve formě alfa-tokoferolu, který je snadno syntetizován tělem. Tyto antioxidanty brání oxidaci LDL, která způsobuje poškození běžných buněk, nervových buněk a tepen a vede k arterioskleróze, koronárním onemocněním srdce nebo dokonce k rakovině.

Stárnutí – strava s nedostatkem vitamínu E urychluje rozpad některých mastných kyselin, což je proces, který vždy vede ke stárnutí. Obsah vitamínu E v olivovém oleji poskytuje ochranu proti takovým účinkům, a tím pomáhá udržovat duševní schopnosti a svalovou kontrolu. Vitamín A navíc pomáhá předcházet a minimalizovat vzniku vrásek. Také další problém spojený se stárnutím – kalcifikaci kostí – lze odstranit konzumací olivového oleje. Pro zdravou mineralizaci kostí je nutná strava obsahující množství oleátů a mírné zásobování esenciálními mastnými kyselinami – proces, který pomáhá vyvíjet kosti u dětí a zabraňuje ztrátě vápníku u dospělých.

Alzheimerova choroba – jejím klíčovým rysem je nahromadění amyloidních plaků uvnitř mozkových buněk. Olivový olej může napomoci odstranit tyto plaky a má celkově velmi příznivé účinky na funkci mozku.

Diabetes 2. typu – olivový olej je vysoce účinný proti cukrovce, má totiž příznivé účinky na hladinu cukru v krvi a na citlivost na inzulín. Uvádí se, že středomořská strava s olivovým olejem může snížit riziko vzniku cukrovky až o 40 %.

Onemocnění srdce a mrtvice – srdeční onemocnění ve Středomoří jsou poměrně vzácné, protože strava bohatá na olivový olej významně snižuje riziko srdečních onemocnění i mrtvice. Olivový olej zlepšuje funkce výstelky cév, zabraňuje nežádoucímu srážení krve, a dokonce snižuje krevní tlak, což je jeden z nejsilnějších rizikových faktorů pro srdeční onemocnění a předčasnou smrt.

Tělesná hmotnost – středomořské stravovací návyky bohaté na olivový olej mají příznivé účinky na tělesnou hmotnost. Konzumace většího množství olivového oleje není spojena se zvýšenou hmotností nebo obezitou, jak bylo prokázáno. Naopak, strava bohatá na olivový olej zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi a způsobuje úbytek hmotnosti.

Antibakteriální vlastnosti – olivový olej obsahuje mnoho živin, které mohou inhibovat nebo zabíjet škodlivé bakterie, například bakterii, která způsobuje žaludeční vředy a rakovinu žaludku. Obecně má olivový olej silné protizánětlivé účinky, kdy kyselina olejová jako hlavní mastná kyselina v olivovém oleji, může snížit hladiny významných zánětlivých markerů, jako je CRP.