Olivové pokušení - Olivy v číslech

aneb trocha statistiky...

  • Olivovník se dožívá průměrně 300-600 let.
  • Na Krétě je odhadem 25 milionů olivovníků, v celém Řecku pak asi 120 milionů olivovníků. Řecko má přitom asi 11 milionů obyvatel. Zhruba 450 tisíc řeckých rodin se zabývá výrobou olivového oleje či zpracováním oliv.
  • Technika pěstování olivovníků a jejich sklizeň se v současnosti příliš neliší od antických časů.
  • Ve Středozemí se vyprodukuje 99 % celosvětového množství olivového oleje.
  • Řecko je třetím největším producentem olivového oleje (po Španělsku a Itálii).
  • Olivovníky se v Řecku rozkládají na asi 6 milionech hektarů.
  • Řecko je největším vývozcem extra panenského oleje.

tree-1754051_640

  • V Řecku se spotřebuje asi 16 kg olivového oleje na osobu ročně. Je to nejvíc na světě. Na Krétě se tato spotřeba zvyšuje až na 30 kg olivového oleje na osobu. Vědecké výzkumy přitom říkají, že krétský jídelníček je nejzdravější na světě.
  • Asi 80 % olivovníků v Řecku je pěstováno pro výrobu olivového oleje, 20 % pro výrobu oliv určených ke konzumaci.
  • Jeden olivovník vyprodukuje 15 až 40 kg oliv ročně. V Řecku se pak vypěstuje okolo 2,6 milionu tun oliv ročně; vyrobí se 300-400 tisíc tun olivového oleje.
  • Olivovník se začal pěstovat před cca 4000 lety, pravděpodobně na Krétě.
  • Nejrozšířenějším druhem olivovníku na Krétě je odrůda Koroneiki, tato odrůda představuje asi 60 % řecké produkce oliv. Další populární odrůdou je Tsounati.
  • Oliva váží průměrně asi 1,3 gramu.
  • Při manuálním česání a sběru oliv může jeden člověk klasickým způsobem sklidit asi 150 kg oliv denně, z čehož získá asi 15 kg olivového oleje.
  • Extra panenský olivový olej obsahuje jedno z nejnižších množství nasycených a polynenasycených tuků, v průměru pouze 10 až 15 % pro nasycené a 8 až 9 % pro polynenasycené. Významnější je, že olivový olej má ze všech olejů nejvyšší úroveň mono-nenasycených tuků, a to přibližně 75 % až 80 %.