Recepty online
Pesto těstoviny s avokádem a špenátem
Ingredience:
◼︎ Těstoviny dle výběru 350g ◼︎ Sůl ◼︎ Čerstvý baby špenát ◼︎ Hrášek ◼︎ 1-2 lžíce červeného vinného octa ◼︎ 1/2 lžičky pepře ◼︎ 1 avokádo (ne příliš zralé)
1. Uvaříme těstoviny
Těstoviny vaříme ve vroucí osolené vodě (3l vody a 3 lžíce soli). Délka vaření 8-12 min. dle druhů těstovin. Doporučujeme al dente — provařené, ale stále tuhé na skus.
2. Těstoviny přidáme ke špenátu
Nakrájený špenát dáme na dno velké mísy a na něj položíme hotové těstoviny. Asi 1 hrníček vody z vaření těstovin si dáme stranou. Promícháme.
3. Vmícháme pesto a dochutíme
Přidáme pesto a zároveň doloženou vodu z vaření, aby těstoviny trochu povolily. Dochutíme 1 lžičkou červeného vinného octa, půl lžičky soli a půl lžičky pepře.
4. Přidáme hrášek a avokádo
Poslední ingrediencí je nakrájené avokádo a hrášek, přidáváme dle chuti. Podáváme mírně teplé nebi při pokojové teplotě.
Pomerančový chléb
Ingredience:
◼︎ 1/3 šálku másla ◼︎ 3/4 šálku cukru ◼︎ 2 vejce ◼︎ 2 lžičky pomeranč.kůry ◼︎ 2 šálky mouky ◼︎ 1 lžička jedlé sody ◼︎ 1 lžička prášku do pečiva ◼︎ 1/4 lžičky soli ◼︎ 1/4 lžičky skořice ◼︎ 1 šálek bílého jogurtu ◼︎ rozinky
1. Předehřejeme troubu a připravíme formu
Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na chléb asi 10 x 20 cm vymažeme máslem
2. Vyšleháme máslo, cukr, vejce a kůru
Máslo šleháme do nadýchané hmoty, asi 2 minuty na vyšší stupeň v mixéru, Přidáme cukr a šleháme další 2 minuty. Přidáme vejce, jedno po druhém, a po každém přidání šleháme. Vmícháme pomerančovou kůru.
3. Smícháme suché ingredience
V samostatné misce smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici.
4. Přidáme jogurt a rozinky
Přidáme jogurt a rozinky. Těsto ihned nalijte do připravené formy.
5. Upečeme
Umístíme na střední mřížku trouby na 180 °C. Pečeme 45-50 minut, jakmile zapíchneme špejli a po vytažení bude čistá, máme hotovo. Po upečení necháme chladit 5 minut ve formě a 15 minut po vytažení z formy.
Řecký salátový dresink
Ingredience:
◼︎ 2 jemně nasekané stroužky česneku ◼︎ 1/2 šálku olivového oleje ◼︎ 3 lžíce červeného vinného octa ◼︎ 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy ◼︎ 1 lžička sušeného oregana ◼︎ 1/2 lžičky soli ◼︎ 1/4 lžičky drcené papriky ◼︎ 1 lžička medu ◼︎ 1/2 lžičky dijonské hořčice
1. Smícháme ingredience
Do půllitrové nebo větší sklenice se šroubovacím uzávěrem přidáme česnek, olivový olej, červený vinný ocet, citronovou šťávu, oregano, sůl, drcenou červenou papriku, med a dijonskou hořčici. Pevně zašroubujeme.
2. Zatřeseme
Silně protřepáme asi 1 minutu, dokud se med a hořčice nerozpustí a dresink nezemulguje do lehce krémové a jednotné směsi.
3. Ochutnáváme a podáváme
Ochutnáme dresink a případně dochutíme, podle potřeby dosolíme. Okamžitě konzumujeme nebo uchováme v lednici po dobu až 5 dnů. Po vyndání z ledničky doporučujeme opět protřepat.
Olivový olej může v lednici ztuhnout, ale nepropadejte panice. Směs mírně zahřejeme, buď ji necháme několik minut odležet na lince nebo zahřejeme na 10 sekund v mikrovlnné troubě a olej se uvolní.
Nejlepší guacamole
Ingredience:
◼︎ 2 zralé avokáda ◼︎ 1/4 lžičky soli ◼︎ 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy ◼︎ 1 menší červená cibule ◼︎ 2 lžičky koriandru (listy a jemné stonky) ◼︎ Špetka černého pepře, chilli dle chuti
1. Nakrájíme avokádo
Avokádo překrojíme napůl a odstraníme pecku. Nařízneme vnitřek avokáda a lžící vydlabeme dužinu, kterou dáme do misky.
2. Rozmačkáme dužinu
Dužinu avokáda rozmačkáme pomocí vidličky.
3. Přidáme zbývající ingredience
Osolíme a přidáme limetkovou nebo citronovou šťávu. Posypeme čerstvou nakrájenou cibuli, koriandr, černý pepř a chilli dle chuti.
4. Podáváme ihned
Pokud děláme guacamole dopředu, uložíme do uzavíratelné krabičky, Kyslík ve vzduchu způsobuje oxidaci, která zbarví guacamole do hněda. Doporučujeme servírovat s pečivem nebo kukuřičným chipsem.
Okurkovo-mátová limonáda
Ingredience:
◼︎ 4 šálky vody ◼︎ 3/4 šálku krystalového cukru ◼︎ Hrst lístků máty ◼︎ 1/3 šálku bílého vinného octa ◼︎ 1 oloupaná a nakrájená okurka ◼︎ Soda
1. Vaříme vodu a cukr
Do hrnce nalijeme 4 hrnky vody a přidáme cukr. Přivedeme k varu a vaříme bez pokličky 10 minut.
2. Přidáme bílý ocet a provaříme
Přidáme bílý vinný ocet a vaříme bez pokličky dalších 15 minut, dokud se tekutina neredukuje na několik šálků. (Nyní máme jednoduchý octový sirup.)
3. Posypeme mátou
Listy máty scedíme a vytvořený octový sirup nalijeme do sklenice a vychladíme.
4. Scedíme mátu a vychladíme sirup
Vmícháme lístky máty a ještě minutu povaříme. Sundáme z plotny a necháme prochladnout 30 minut.
5. Smícháme s okurkou, ledem a sodou
Naplníme sklenici kostkami ledu a několik kousky okurky. Přidáme sirup a sodovku v poměru přibližně 1:3 a mícháme lžící. Ihned podáváme, můžeme ozdobit mátou.
Citrónový sorbet
Ingredience:
◼︎ 1 hrnek cukru ◼︎1 hrnek vody ◼︎ 2 lžičky citrónové kůry ◼︎ 1 hrnek čerstvě vymačkaných citrónů (2-3 citróny)
1. Připravíme si jednoduchý sirup
V malém hrnci na středně vysoké teplotě připravíme jednoduchý sirup zahříváním cukru, citronové kůry a vody, dokud se cukr úplně nerozpustí. Sundáme z plotny, necháme vychladnout, scedíme citronovou kůru.
2. Přidáme citrónovou šťávu
Vmícháme citrónovou šťávu. Vychladíme buď v lednici, nebo umístěním do kovové misky nad ledovou lázní.
3. Postup přípravy sorbetu
Jakmile směs důkladně vychladne, zmrazíme ji ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce. Pokud nemáme zmrzlinovač, můžeme směs nalít do mělké pánve a zmrazit v mrazáku do polotuha. Pak vezmeme vidličku, načechráme ji a vrátíme do mrazničky, aby tuhla pevně. Poté vložíme do mixéru a mixujeme do hladka.
4. Servírujeme
Lžící vydlabeme hotový sorbet, podáváme s čerstvou mátou.
Grepovo-avokádový salát
Ingredience:
◼︎ 2 zralé avokáda ◼︎ 2 grepy ◼︎ Ledový salát ◼︎ 1/2 lžičky oregana ◼︎ 1/ šálku šalotky ◼︎ 1/2 limetkové kůry ◼︎ 3 lžíce limetkové šťávy ◼︎ olivový olej dle chuti ◼︎ 1 lžička cukru ◼︎ Sůl dle chuti
1. Grep a avokádo nakrájíme a plátky
Plátky grepu a avokáda naaranžujeme na talíř, proložíme střídavě a obložíme ledovým salátem. Ovoce krájíme bez slupky a kůry.
2. Připravíme zálivku
V malé misce smícháme zbylé ingredience . Šalotku na drobné kostičky, oregano, limetkovou kůru, limetkovou šťávu, olivový olej, cukr a sůl.
3. Zálivku zalijeme připravené ovoce
Zalijeme nakrájené ovoce. Doporučujeme servírovat samotné, nebo s pečivem.